Plod u kojem uživaju sva čula: Kesten budi duh jeseni


Plod u kojem uživaju sva čula: Kesten budi duh jeseni

Opis fotografije nije dostupan.

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesten, koji grije promrzle dlanove tokom tmurnih dana. Miris kestena, bilo pečenih ili kuvanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Kesten se pojavljuje i konzumira još u praistoriji na prostorima Mediterana i Azije.

U početku je uzgajan u Kini i Japanu, a potom su ga rimske legije donijele u Evropu. Poznato je da je pečeni kesten prodavan na ulicama Rima u davnom 16. vijeku, pa se opojni miris već tada širio ulicama grada baš kao što to čini i danas.

Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali od svojih rođaka se razlikuju nižim sadržajem masti i visokim sadržajem skroba, te jedini sadrži vitamin C

Plod kestena je crvenkastosmeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali od svojih rođaka se (oraha, badema i lješnika) razlikuje nižim sadržajem masti i visokim sadržajem skroba te jedini ima vitamin C. Kesten se odlikuje posebnom teksturom i slatkim, blagim ukusom.
Pitomi i divlji:

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Uopšteno se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnog kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Priprema kestena
Gastronomska primjena seže mnogo dalje od pukog uživanja u kuvanom ili pečenom kestenju. Dijapazon jela s njima raznolik je i prostire se od supa, preko glavnih jela, do deserta i pečenih poslastica.

Kesten se nerijetko dodaje i salatama, te jelima od tjestenine. U mnogim je zemljama svijeta Božić nezamisliv bez pure punjene smjesom od kestena. Osim uživanja uz šlag, pire od kuvanih kestenova (zbog konzistencije slične krompiru) svoju primjenu nalazi i kao punjenje za razna tijesta. Takođe, upotrebljava se i u pripremi umaka koji se poslužuju uz divljač.
Pečeni kestenovi se mogu osušiti i samljeti u brašno koje daje bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita.