Meso postaje luksuz u Bosni i Hercegovini


Meso postaje luksuz: Cijene skaču treći put u dva mjeseca, a uvozimo i iz Argentine, Brazila i Paragvaja

Prema stanju na tržištu, kilogram junećeg buta doseže oko 26 KM, pileći file je oko 15 KM, teletina prelazi 20 KM, a faširano meso ide i do 19 do 20+ KM. Rastu osnovnih cijena prate i suhomesnati proizvodi: najčešće između 40 i 46 KM/kg, a suho meso na brojnim mjestima preko 50 KM/kg.

Prodavači i prerađivači opisuju slabu potražnju i promijenjene navike kupaca: umjesto nekadašnjih većih kupovina, sve je češća praksa traženja 100-200 grama po artiklu. “Prodaja nije velika”, kažu mesari, uz ocjenu da su poskupljenja dodatno otupila promet.

Struka ističe i strukturni problem ponude: procjene govore da je više od 70% mesa u uvozu, dok bi domaća proizvodnja, ovakva kakva jeste, “mogla pokriti tek oko mjesec dana potreba tržišta”. Proizvođači kao uzroke navode kašnjenje poticaja, sve zahtjevniju administraciju i nezainteresiranost za bavljenje stočarstvom.

“Lakše je raditi s uvoznim mesom: jasno porijeklo, manji rizici u maloprodaji,” kaže jedan od proizvođača. Veliki prerađivači potvrđuju da, zbog oskudne domaće ponude, nabavljaju sirovinu sa više kontinenata (Brazil, Argentina…).

Naglašavaju da je takvo meso zdravstveno ispravno, ali da nije ukusa na koji su kupci navikli – što dodatno hrani percepciju pada kvaliteta. Situaciju na kućnim budžetima dodatno će opteretiti i mlijeko: prerađivači i trgovci upozoravaju na skori rast cijene prema oko 3 KM/litar.

Potrošači već sada ističu da su im novčanici “prenapregnuti” dosadašnjim troškovima hrane i režija.