
Italijani ovu supu pripremaju kada žele nešto toplo, hranljivo i utješno, posebno tokom prehlada ili hladnih dana. Ova supa ne samo da jača imunitet, nego i donosi ukus doma i porodičnog zajedništva
Pastina supa je jednostavna italijanska supa, koja se često naziva i "italijanski penicilin" jer kažu da grije i pomaže kod prehlade.
Bogata hranjivim sastojcima i klasičnim italijanskim ukusima, pastina je kombinacija pilećeg temeljca, piletine, povrća, tjestenine, začina, ali i parmezana koji bi na Balkanu rijetko ko baš zamislio u supi. Rezultat je aromatičan i zasitan obrok koji bi mogao da postane redovan na vašoj trpezi.
Italijani ovu supu pripremaju kada žele nešto toplo, hranljivo i utješno, posebno tokom prehlada ili hladnih dana. Ova supa ne samo da jača imunitet, nego i donosi ukus doma i porodičnog zajedništva koje je srž italijanske gastronomije, piše Tportal.
Potrebni sastojci:
4 kašike (oko 60 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 kašike (oko 15 g) maslaca
1 veliki luk, sitno nasjeckan
1 ljutika, sitno nasjeckana
6 stabljika celera, sitno narezane
4 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
5–6 srednjih mrkvi, sitno narezane
1 korica parmezana, daje poseban okus supi
8 šoljica pilećeg temeljca (oko 1,9 litara)
1/3 šoljice (oko 55 g) sitne tjestenine pastine, acini di pepe ili druge sitne tjestenine
2–3 šoljice (oko 250–375 g) usitnjene kuhane ili pečene piletine
Parmezan, za ribanje po vrhu
Sitno sjeckani peršun, za posipanje

Priprema:
Povrće najprije temeljito operite pod mlazom hladne vode. U loncu s debljim dnom zagrijte maslac i maslinovo ulje na umjerenoj vatri. Kada se masnoća zagrije, dodajte sitno nasjeckani luk, ljutiku i celer. Povremeno miješajući, pirjajte 3 do 5 minuta, dok povrće ne omekša.
U međuvremenu ogulite mrkvu, sitno je narežite te usitnite bijeli luk. Kad luk i celer počnu poprimati zlatnosmeđu boju, dodajte bijeli luk i pirjajte još oko tri minute, dok ne zamiriše. Ulijte pileći temeljac (oko 1,9 litara). Ako ste prethodno kuhali piletinu, dio vode u kojoj se kuhala (otprilike četiri do pet šoljica) možete upotrijebiti kao dio temeljca. Dodajte narezanu mrkvu i koricu parmezana, pustite da supa uvrije, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta.
Kad je supa kuhana, maknite lonac s vatre i izdvojite oko dvije šoljice povrća, koje ćete kasnije vratiti u supu. Ostatak supe usitnite štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka, vodeći računa da se korica parmezana potpuno izmiksa.
U izmiksanu supu dodajte tjesteninu (oko 55 grama) i vratite lonac na vatru. Kuhajte dok tjestenina ne omekša, otprilike devet minuta. Kada je gotovo kuhana, dodajte prethodno izdvojeno povrće i usitnjenu piletinu, pa sve dobro promiješajte.
Poklopite i ostavite supu da odstoji dvadesetak minuta kako bi se okusi proželi i lagano zgusnula. Poslužite toplo, posuto svježe naribanim parmezanom i sjeckanim peršunom.
