Dan D za BiH: Bruxelles danas odlučuje o otvaranju pristupnih pregovora s EU, Hrvatska najveći zagovornik naše evropske budućnosti


Važan dan za našu zemlju! Na korak smo do otvaranja pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Od odluke Evropskog vijeća dijeli nas samo nekoliko sati. Bundestag, ali i parlament Nizozemske jučer su dali zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, a očekuje se da će Evropsko vijeće prihvatiti preporuku Evropske komisije. Lideri EU će danas zatražiti od Vijeća i izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti.

Za sve zemlje sa statusom kandidata, uključujući i one za koje je usvojena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, nužno je usvajanje pregovaračkog okvira. Odluku o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, Europsko vijeće usvojilo je u decembru prošle godine, ali oni nisu još uvijek otvoreni upravo jer još nije usvojen pregovarački okvir.

Tako će biti i s Bosnom i Hercegovinom. Odluka lidera EU će biti konačna.

“Nije više pitanje da li, nego kada. To je vrlo velika, pozitivna promjena i sada je vrijeme da iskoristimo ovaj momentum za Bosnu i Herceogovinu, koja je posljednjih mjeseci postigla veliki napredak”, austrijska ministrica za europske poslove Karoline Edtstadler.

Danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen, čija se zemlja spominjala kao jedna od dvije koje imaju rezerve prema otvaranju pregovora s BiH, rekao je da dijeli ocjenu koju je dala Evropska komisija.

Budućnost BiH je u evropskoj porodici

Hrvatska je snažno lobirala u Bruxellesu i državama članicama za odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Još prošle sedmice, nakon što je Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora, Hrvatska, s još šest država članica, poslala je zajedničko pismo u kojem se traži odluka Europskog vijeća na samitu u četvrtak o otvaranju pregovora s BiH“, navodi Jutarnji list.

Jutarnji list imao je uvid u to pismo, koje su, osim Hrvatske, potpisale i Austrija, Češka, Grčka, Italija, Slovenija te Slovačka. U pismu se navodi da je BiH proteklih mjeseci postigla veći uspjeh u reformi, nego u prijašnjih nekoliko godina. Navodi se da bi odlaganje odluke poslalo negativnu poruku regiji kojoj je EU obećala evropsku budućnost još prije 20 godina.

Slovenija jak saveznik BiH na evropskom putu

I Slovenija je oduvijek bila snažan partner nastojanja Bosne i Hercegovine da postane kandidat za pridruživanje bogatom bloku od 27 članica, čija je kandidatura odobrena uprkos, kako je rekao, “lošim reformskim rezultatima u etnički podijeljenoj zemlji”. Golob, koji je odabrao Sarajevo za svoju prvu posjetu regionu Zapadnog Balkana otkako je preuzeo taj posao 2022. godine, rekao je da je ruska agresija prema Ukrajini pretvorila briselske skeptike u pristalice procesa proširenja EU, a to je “historijski”.

“Već 20 godina administrativna pitanja su u stvarnosti zaustavljala proces proširenja, dok je danas proces proširenja EU postao politički proces koji želimo dalje nastaviti”, rekao je Golob tada za vrijeme svoje posjete Sarajevu. Slovenija želi da bude ne samo prijatelj na tom putu već i najveći saveznik i zato ćemo ponuditi svu moguću pomoć, od tehničke do administrativne i finansijske podrške”, rekao je on.

Slovenija je među tri najveća investitora u BiH, a Golob je rekao da njeni privatni investitori vide veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije u zemlji.

(TIP/Izvor: forbes.n1info.ba/Autorica: Ika Ferrer Gotić/Foto: FTV)