Ispiranje mozga porodičnim nasiljem


Evo jednog malog testa: koja vam jezička formulacija prva pada na pamet, a da se u njoj nalazi riječ porodica? Moja prva asocijacija je porodično nasilje.

Neko će reći da nasilja u porodici ima, što je tačno, ali je tačno i to da je nasilje bilo sankcionisano i prije nego što se pojam porodično nasilje pojavio. Pa zašto je onda taj pojam nastao?

Zašto je zahvaljujući bujici serija i filmova u kojima divljaju očevi ili muževi zlostavljači danas lakše zamisliti muškarca kao nasilnika, nego kao nekoga ko voli i štiti svoju ženu i djecu? Razumje se, porodica ima raznih – neke su srećne, neke nesrećne.

Ključna stvar nije u tome kakva je ova ili ona porodica nego na šta pomislimo kada čujemo riječ porodica. Ako se sintagma porodično nasilje toliko zaljepila za pojam porodice da je postala skoro neodvojiva – za razliku od izraza porodična ljubav ili porodična lojalnost – onda je jasno da je na djelu jezički inženjering koji treba da u glavama ljudi promjeni značenje riječi porodica. I to ne zato što to tako jeste već zato što to neko želi.

Pisac, univerzitetski profesor, borac protiv autošovinizma i svjetskih korporativnih elita, u potresnoj ispovjesti otkriva kako su mu zlikovci isprali mozak, što je utvrdio jednostavnim eksperimentom.