EVO GDJE JE I ŠTA RADIO TOMA ZDRAVKOVIĆ PRIJE NEGO ŠTO JE POSTAO LEGENDA DOMAĆE MUZIKE!


Legendu narodne muzike, Tomu Zdravkovića i dalje slušaju mnogi, pa čak i neke mlađe generacije po savjetu svojih roditeljla. Evo nekih činjenica o ovom legendarnom pjevaču koje možda niste znali.

Prvi javni nastup nije bio pjevački.

Toma je pri kraju osnovne škole postao član amaterskog pozorišta u svom rodnom Pečenjevcu kod Leskovca. Na jednom takmičenju u Leskovcu, Zdravković je sa svojim vršnjacima pobjedio a Toma je pobrao simpatije publike za ulogu Potea u "Zoni Zamfirovoj".

Prije pjevačke karijere je radio fizičke poslove.

Pošto posla u njegovom rodnom mjestu nije bilo, otišao je u Leskovac gde je radio najteže fizičke poslove na građevini. Određeno vrijeme je fizikalisao u leskovačkoj bolnici, a u pauzama je sjedio na stepenicama i pjevao.

Silvana Armenulić ga je odvela u kafanu.

U Leskovcu je pukom slučajnošću 1956. godine upoznao pjevačicu Silvanu Barjaktarević, kasnije Armenulić. Silvana ga je odvela u kafanu "Radan" gdje je ona nastupala sa svojim orkestrom. Tamo je Toma naučio da pjeva narodne i starogradske pjesme.

Njegova prva ploča izdata je bez reklame.

Izdavačka kuća "Diskos" je 1963. izdao ploču bez ikakve reklame. Na albumu su se našle pjesme "Žena prijatelja mog", "Što te večeras nema", "Deca zemlje" i "Esađerata".

Ženio se četiri puta.

Njegova prva supruga zvala se Olgica i sa njom ima ćerku Žaklinu. Druga je bila Milica, treća Nada Radanović sa Cetinja. Tomina četvrta supruga Gordana, sa kojom ima sina Sašu, živi u Torontu.

Samo jednoj supruzi je posvetio pjesmu.

Jedina pjesma koju je posvjetio supruzi je "Nado, Nado". Nada je bila Tomina treća supruga.

Prvi solistički koncert imao je tek poslje 26 godina karijere. Pojavio se u dva filma i dvije serije.

Legendarni pevač se pojavljuje u ulozi pevača u dva srpska filma: "Balkan Ekspres" i "Bolje od bekstva". Takođe, pojavio se u dve serije: "Doktorka na selu" i "Bolji život".