Ukućani vam izbjegavaju tikvice jer su im bezukusne? S ovim receptom ćete ih oduševiti. ‘Gondole‘ se mogu puniti na razne načine, ovo je naš favorit


Kao što su plaže, sike i maestral zaštitni znakovi svakog ljeta, u gastronomskom smislu ta pozicija nedvojbeno pripada tikvicama, kojih je sada u izobilju u našim vrtovima, kao i na bancima tržnica, te policama supermarketa.

Na dalmatinskim stolovima nedvojbeno je najzastupljenija varijanta na "lešo", s krumpirićima i začinjenima tek solju, paprom, lukom i maslinovim uljem, no ni ostale verzije, poput pohanih "polpeta" ili kolutića pečenih na žaru (gril tavi) nisu nepoznanica na našim dnevnim jelovnicima, naprotiv.

image
 

No neminovno se dogodi i onaj moment kad u hladnjaku gledamo u 3-4 dojmljiva primjerka vrste, no nemamo ideju kako bi ih ovaj put mogli obraditi.

Posebno kad imate problema s ukućanima koji se žale da im je dosta onih "u ritko i u plitko", te da bi rado "i u nešto zagrizli", recept kojeg vam danas donosimo pokazat će se kao sjajno rješenje.

Riječ je o "gondolama od tikvica" ili lađama", kako se također naziva jelo za kojeg se ovo povrće izdubljuje, pa se puni istim isjeckanim na sitne kockice u kombinaciji s ostalim nadjevima po guštu.

Uspješna kombinacija je ona sitno sjeckane pancete, komadića tikvica i rajčica ili šalše, a mi smo se odlučili na verziju s mljevenim mesom, ovaj put purećim.

image
 
 Ilustracija/AFP


Recept je jednostavan i priprema kratka, a rezultat niskokalorični ljetni obrok kojeg će i najmlađi rado jesti, a može poslužiti i kao sjajan lagani ljetni obrok uz druženja s društvom.


Potrebno vam je:

3-4 tikvice srednje veličine

500 grama mljevenog mesa po izboru

šalica riže arborio

2-3 rajčice srednje veličine

češnjak

peršin

crni papar

mljevena crvena paprika

maslinovo ulje



Postupak:

Tikvice operite i uzdužno prepolovite. 

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.

U posudi izdinstajte kapulu na maslinovom ulju razblaženom toplom vodom (da minimalizira štetne spojeve kod zagrijavanja) ili, ako vam je draže, na maslacu. Vodite računa da ne zagori.

Dodajte mljeveno meso i kockice rajčica, podlijte toplom vodom ili jušnim temeljcem, dodajte začine (češnjak, peršin, sol, papar, crvenu papriku) i lagano kuhajte. Dodajte kockice od tikvica. Kuhajte dok se tekućina ne reducira.

U lim za pečenje posložite izdubljene gondole od tikvica i punite ih pripremljenom smjesom mljevenog mesa.

Na kraju izribajte po vrhu sir po želji. Osobno sam koristila ementaler.

Na dno lima ulijte malo vode, pa sve poklopite alufolijom i stavite u pećnicu.

Nakon 10-ak minuta skinite alufoliju (postupak pomaže da tikvice omekšaju) i nastavite peći još 10-15 minuta.

Uz ovo jelo sjajno pristaje ohlađena šalša kao umak, svježa salata i čaša dobro ohlađenog bijelog vina.