Prije dvije godine napustio nas je Oliver Dragojević


Na današnji dan prije dvije godine u 71. godini života preminuo je Oliver Dragojević, velikan hrvatske glazbe

Na današnji dan prije dvije godine u 71. godini života preminuo je Oliver Dragojević, velikan hrvatske glazbe. Oliver je rođen u Splutu.

Bio je podrijetlom iz Vele Luke, gdje je proveo i djetinjstvo. U Splitu je pohađao glazbenu školu. Najprije je učio glasovir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi susret s glazbom ostvario je u petoj godini života kad je od oca na poklon dobio usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice te putnike na brodu na čestoj relaciji Split - Vela Luka. Prvi estradni nastup ostvario je na splitskome dječjem festivalu 1961. godine s popularnom pjesmom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom (1946.-2011.), snimio je tada poznate svjetske hitove za Radio Split.

1973. godine, prilikom jednoga od koncerata u Dubrovniku, upoznao je svoju buduću suprugu Vesnu, s kojom se vjenčao godinu poslije. S Vesnom je imao tri sina, Dina, rođenog 1975. te blizance Damira i Davora, rođene 1978. godine. Oliver je, također, imao petero unučadi, Duju, Luciju, Tonija, Margitu i Vinka. Bio je veliki i bliski prijatelj Zdenka Runjića, pokojnoga hrvatskog skladatelja.

Početkom rujna, točnije mjesec dana poslije smrti, rodio mu se šesti unuk, Marko Dragojević, koji je nazvan po svome pradjedu, Oliverovu ocu.

Oliver je preminuo nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća. 31. srpnja 2018. godine. Deseci tisuća ljudi na splitskoj Rivi ispratili su Dragojevićev kovčeg na katamaran za njegovu rodnu Velu Luku. Pokopan je u krugu obitelji, prijatelja i sumještana na velolučkom mjesnom groblju sv. Roka 1. kolovoza.

Svi ga pamte po predivnom karakteru, kao i po brojnim glazbenim hitovima poput Cesarice, Galeb i ja, Vjeruj u ljubav, Moj lipi anđele...