Alen Nurkić je Bosanac iz Bugojna, poznatiji pod svojim umjetničkim imenom AL N.


Alen Nurkić je Bosanac iz Bugojna, poznatiji pod svojim umjetničkim imenom AL N. Već 13 godina živi u Češkoj, u kojoj se, kako kaže, za razliku od nas, “svako bavi svojim poslom.”

Svoja iskustva, udaljen od domovine, koristi za pisanje tekstova u kojima se kroz sarkazam dotiče nama, Bosancima i Hercegovcima, škakljivih tema kao što su pohlepnost, biti roditelj bez planiranja i odgoj djeteta bez braka, rasizam i težnja da se prikaže lažni životni status bez obzira na posljedice. Ovaj put Alen je obradio jednu od tema vezanu za našu tradiciju i običaje ispraćenu kroz interesantan videospot snimljen u Africi. – Pjesma “Trebal’ kesa” posvećena je svima koji su nekada obećali da će zvati na kafu, a nikad nisu – uvodi nas u priču Nurkić.

Tema nove pjesme govori o problemu zagađenja plastikom i našim običajima i odnosu prema određenim tradicijama koje često slijepo pratimo, ne dovodeći u pitanje njihovu suštinu i da li se oni zapravo slijede iz pravih razloga. – Konkretno preispitujem običaj “nošenja kesa” u goste, koji nas je iz osjećaja obaveze ili finansijske nemogućnosti u datom momentu, doveo do toga da se sve manje viđamo i družimo s prijateljima, pa i rodbinom – kaže Alen. Najbitnije je, smatra Alen, da neko sa sobom donese dobro raspoloženje. – Slažem se da tradicija ima bitnu ulogu u iskazivanju identiteta, ali neke običaje treba preispitati i ne slijediti ih po automatizmu, vodeći se narodnom “tako treba” – kazao je. Spot za pjesmu “Trebal’ kesa” snimljen je u Africi, a u spotu gostuje i član “Masai” plemena iz Kenije. (Moja BiH)