Putnici iz prevrnutog autobusa: Izletjeli kroz prozor, mislili smo da sanjamo


Putnici iz prevrnutog autobusa: Izletjeli kroz prozor, mislili smo da sanjamo


 
Izvor: N1

Petanest državljana Kosova koji su teže povrijeđeni kada se prevrnuo autobus kod Slavonskog Broda u nedjelju još uvijek su na bolničkom liječenju. Tokom jučerašnjeg dana, oni s lakšim povredama su pušteni kućama. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske danas treba donijeti odluku da li će vozaču biti određen pritvor.

Drilon Muji, jedan od putnika, za RTL je ispričao da je u Njemačkoj bio u posjetu ocu te da je putovao nazad kući. Kada se nesreća dogodila, spavao je, a probudili su ga udarac i vriskovi drugih putnika.

“Kada sam otvorio oči, vidio sam da je netko razbio prozor autobusa i kroz njega izašao pa sam ga instinktivno slijedio. Kad sam izašao, pomislio sam da ovo nije san. Počeo sam pomagati ljudima, neki su bili povrijeđeni, neki s težim povredama, neki su već bili mrtvi”, ispričao je Muji.

Mnogi od njih putovali su kući na godišnji odmor, iza njih je najstrašniji dan u životu.

“Svi smo kroz prozor izletjeli van”

“Ispao sam s drugog sprata autobusa, sa ženom. Sve je ispalo. Svi koji smo bili smo kroz prozor izletjeli van. Ljudi nisu bili kod kuće zbog pandemije po dvije godine i jako su se radovali, ali, evo, nisu stigli kući”, kazao je Ramo Gashi.

U pansionu gdje su smješteni čekaju informacije o putu kući i o članovima porodice koji su još u bolnici.

“Pružili smo im psihološku pomoć i sve informacije o njihovim porodicama, uspjeli smo spojiti sve podatke o bolnicama i liječenju. Neki su već otišli po svoju prtljagu”, kazala je Mirjana Matanović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod.

Mnogo je onih koji čekaju informacije o transportu tijela poginulih.

“Došao smo zbog prodice svog brata, njegova žena i dva sina su ovdje na liječenju. Brat je na licu mjesta umro. Teško mi je i ne mogu više ništa reći”, kazao je Sabri Rrustemi.

Identitet dvoje poginulih u nesreći još nije utvrđen. Tokom jučeršanjeg dana 26 lakše stradalih otpušteno je iz bolnice. Tamo se još uvijek nalazi 15 teže povrijeđenih, od kojih je dvoje na jedinici intenzivne njege.

“To su teške tjelesne povrede i teško je davati prognoze. Kod nekih su ozlijeđena dva organska sustava ili više njih. Dobit će svu skrb, ponuđena su i liječenja u kliničkim bolničkim centrima i s njima i porodicama stradalih planirat ćemo daljnje liječenje”, kazao je Josip Samardžić, direktor OB “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu.