Padaj silo i nepravdo


PJESME MARŠA ZA ŽRTVE KORUPCIJE: Padaj silo i nepravdo, narod ti je sudit zvan!

 

 

Korupcija uništava BiH, ali borba protiv nje ne postoji

Korupcija je glavni uzrok iseljavanja i izumiranja u BiH, kažu stručnjaci za borbu protiv korupcije.  Korupcija je prisutna u svim segmentima društva, a umjesto aktivne borbe, BiH stagnira, nalazi su istraživanja Transparency Internationala.

 Bosna i Hercegovina nalazi se na 95. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje, koje dijeli sa Svazilendom i Šri Lankom. Od mogućih 100 bodova, gdje nula predstavlja najvišu razinu percipirane korupcije, BiH ima 38, a kako su početkom godine naveli u nevladinoj organizaciji Transparency International, BiH je „paralizovana korupcijom“.

„Percepcija korupcije u BiH i ako ponekad i bude optimističnija u smislu indeksa percepcije Transparency, svakodnevni redovi ispred ambasada i svih drugih službi za odlazak govore o tome da svaki put kažemo da smo dostigli ili smo vrlo blizu dnu. Očajna je precepcija korupcije“.Sinonim za sistemsku korupcije u Bosni i Hercegovini su javne nabavke, gdje se korupcija mjeri milionima maraka.

Zbog slabog pravnog okvira i slabog nadzora, javne nabavke u BiH se koriste za bogaćenje politički privilegovanih pojedinaca. Sve to se teško dokazuje, ali je vidljivo kroz tendersku dokumentaciju, koja služi za favoriziranje ponuđača, tako barem misle 71 posto ispitanika u istraživanju koje je krajem prošle godine uradila Agencija za razvoj preduzeća EDA

To istraživanje pokazalo je i alarmatan podataka da više od 40 posto potencijalnih ponuđača javnih nabavki smatra da se tender može dobiti ukoliko imate kontakte, sposobnost rukovodstva i političke veze.

„Korupcija i organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini su veliki problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna Evropska unija da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za Evropsku uniju, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijeli region,“ rekao je tokom prezentacije projekta Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

 

“Padaj silo i nepravdo” je revolucionarna pjesma nadahnuta Hvarskim ustankom. Nastala je na osnovama pjesme “Slobodarka” koju je napisao Imoćanin Josip Smodlaka, bivši gradonačelnik Splita u dva mandata. Autor muzike je splitski partizan Josip Hatze.  

Pjesma je bila himna Hvarske partizanske čete “Matij Ivanić”.

 

Pjesma "Internacionala" simbol je nepokolebljive borbe za ideale jednakosti i slobode u čitavom svijetu.

Međunarodna asocijacija socijalističkih i socijal-demokratskih stranaka – Druga internacionala u 19. vijeku izabrala ju je za svoju himnu. Tekst je 1871. godine napisao Eugene Pottier, član savjeta Pariške komune. Na početku je pjevana uz melodiju “Marseljeze”, sve dok 1888. godine Pierre De Geyter nije napisao današnju muziku. U toku Španskog građanskog rata “Internacionala” je bila himna Internacionalnih brigada. U Drugom svjetskom ratu povezivala je pripadnike antifašističkih pokreta širom Evrope. 

Ako do sada niste, krajnje je vrijeme da naučite tekstove.