Izdate upute: Građani mogu naručiti rusku vakcinu koja stiže u Zapadnohercegovački kanton


Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona sa sjedištem u Grudama nabavlja rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V i svi zainteresirani moći će nabaviti ovu vakcinu i vakcinisati se u Domovima zdravlja, potvrđeno je za Bljesak.info.

”Odlučili smo se za nabavku ruskog cjepiva Sputnik V jer vjerujemo u njega. Ono ne pokazuje neke značajne nuspojave i napravljeno je uobičajenom metodom proizvodnje cjepiva, a ne ovom novom mRNA metodom”, rekla je Andrea Jurić, ravnateljica ovog zavoda.

Vakcina će biti dostupna u maloprodaji i svi zainteresirani moći će je kupiti i vakcinisati se njim u svom Domu zdravlja. Zainteresirani se mogu prijaviti u Higijensko-epidemiološke službe lokalnih Domova zdravlja.

Također, svi oni koji dolaze iz drugih kantona moći će kupiti ovo cjepivo, samo je potrebno da se prvo prijave Zavodu za javno zdravstvo ZHK.

Cijena vakcina još nije poznata, ali kako je rekla Jurić, ona neće biti znatno skuplja od drugih standardnih vakcina protiv gripe. Ističe da će građani platiti samo vakcinu, a usluga vakcinacije u domovima zdravlja će biti besplatna.

Zavod za javno zdravstvo ZHK od ponedjeljka će se raditi plan nabavke, a svi zainteresirani mogu kontaktirati Zavod i pribilježiti se.

Nakon što se prikupe prijave, Zavod će naručiti vakcinu, a ona bi trebalo doći za sedam dana od dana narudžbe.

”Treba iskoristiti sada ovaj miran period i vakcinisati se. Sada imamo mali broj oboljelih, ali kada se granice otvore i kada se budemo više kretali postoji mogućnost da se broj poveća i samim time vratimo se na period kakvo smo imali prije dva mjeseca”, upozorila je Jurić.

Napominje, ovo je komercijalna vakcinacija za sve one koji se žele, zbog poslovnih obveza ili zdravstvenih razloga, vakcinisati prije nego što Federacija nabavi vakcine.

Potrebne kontakt telefone možete pronaći na službenoj web-stranici Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

U četvrak je Rusija s Mađarskom sklopila ugovor za opskrbu vakcinom protiv covida-19 Sputnik V. Mađarska je tako postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je dala preliminarno odobrenje za rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V.

“Ruska vakcina Sputnik V više je od 90% učinkovita”, izjavila je Oksana Drapkina, direktorica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva.