Domić: Predložit ćemo Kriznom stožeru da nastava u SBK-u počne redovno


Nova školska godina u Srednjobosanskoj županiji (SBK) počinje 6. rujna, a županijski ministar obrazovanja Bojan Domić najavio je da će županijskom Kriznom stožeru uputiti prijedlog da nastava počne redovno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Ovakav prijedlog će, kako je kazao Domić, Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva SBŽ-a biti upućen vjerojatno sljedećeg tjedna, a konačna odluka ovisit će o situaciji sa širenjem koronavirusa.

“Raspoloženi smo Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva SBŽ-a predložiti da nastava počne redovno, uz poštivanje mjera poput nošenja maski i poštivanja fizičke distance. Prema sadašnjim pokazateljima, epidemiološka situacija nije loša, ali to ne mora ništa značiti, jer se sve može promijeniti u nekoliko dana, tako da ćemo možda tek idući tjedan poslati prijedlog Kriznom stožeru”, kazao je Domić.

Unatoč tome što škole već imaju iskustvo u organiziranju online nastave, Domić ističe da bi ovu opciju svi voljeli izbjeći.

“Djeca to doživljavaju kao zabavu i ostaju bez znanja, pa kasnije svi možemo imati problem. No, čekamo zadnji tren za odluku jer, ukoliko se situacija bude pogoršavala, sumnjam da će nam Krizni stožer pustiti da idemo s nastavom ovako kako smo naumili”, kazao je ministar.

Ministarstvo obrazovanja uputilo je dopis svim školama u SBŽ-u u kojem apelira na cijepljenje nastavnog osoblja protiv koronavirusa.

“Ne možemo im to nametnuti kao obvezu, ali škola je ipak mjesto susreta i trebali bi to uraditi kako bi sačuvali svoje i zdravlje djece”, naglasio je ministar Domić.

Inače, broj djece u školama u SBŽ-u je smanjen pa će ove godine, kako ističe Domić, u školskim klupama biti i do 600 učenika manje nego prošle školske godine.

bhrt.ba