Istra vila – spomenik pod zaštitom države u fazi raspadanjapod  


Iako je možda nebitna na globalnom nivou, relativno siromašna i konfuzna, Bosna i Hercegovina sa pravom može biti ponosna na prelijepu arihitekturu, građevine nastale u raznim epohama, pod uticajima različitih kultura i stilova, od istoka do zapada, što daje poseban šarm prostoru.

Da je jedna građevina lijepa, nije ništa neobično, a činjenica da je pod zaštitom države, puno znači, kako za sam objekat, tako i za opštinu ili grad na čijem području se ista nalazi, kako u kulturnom, tako i u privrednom, turističkom smislu.

U naselju Gaj Bugojno, u neposrednoj blizini centra grada , nalazi se Istra vila. Izgrađena 1905. godine prema projektu, svakako predstavlja remek djelo austrougarske arhitekture. U stilu austrijske vile, dvospratnica je zidana opekom, kao vila masivne gradnje, i omalterisana produžno-cementnim malterom.

Vrijeme prolazi, umjetnička djela ostaju

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela jje odluku kojom se Istra vila  stavlja pod zaštitu države   , te se shodno tome na spomenik primjenjuju mjere zaštite i rehabilitacije utvrđene Zakonom o sprovođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ustanovljenim u skladu sa Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za  Bosnu i Hercegovinu. Vila je danas u vlasništvu privatnog lica.

Stanje u kome se danas nalazi vila nije ni približno dobrom, solidnom stanju. Usljed vremenskih nepogoda i velikih snjegova, objekt je pretrpio znatna oštećenja, koja su dovela i do rušenja jednog dijela vile. Ne samo da u estetskom smislu gubi svoju ljepotu, napuštena i zapostavljena predstavlja pokazatelj nebrige nadležnih institucija prema kulturno – istorijskom nasljeđu i dobrima od opšteg značaja.

Ušuškana u prelijepom ambijentu

Vila ušuškana u prelijepom ambijentu koji istovremeno predstavlja spoj civilizacije i očuvane prirode, te s obzirom na svoju reputaciju i činjenicu da je proglašena i stavljena  pod zaštitu države , predstavlja savršeno mjesto za umjetničko stvaralaštvo, mjesto izvođenja djela klasične muzike, izložbi likovnih umjetnika, a prije svega izvanredan muzejski prostor, i kao takva nezaobilazno mjesto na turističkoj mapi kako općine Bugojno.

Upravo kultura i umjetnička djela, a naročito djela arhitekture, jesu odličan predstavnik jedne općiine, grada, ali i države.

Nesumnjivo je da nova vremena donose i nove stilove gradnje, što je u potpunosti prihvatljivo, to su mahom luksuzni megalomanski oblakoderi i fensi vile, kao i da aktuelno potrošačko društvo baš i ne obraća previše pažnje na dobra od kulturno-istorijskog značaja.

A vrijeme prolazi, ali umjetničko stvaralaštvo ostaje, svojim postojanjem predstavlja nijemog svjedoka prošlosti i sadašnjosti, sa nadom da će buduće generacije moći uživati u doživljaju nečega što je lijepo i vrijedno, zaštićeno kako zakonom, tako i nepisanim pravilima, jer kao nečije djelo u koje je uložen veliki trud i rad, nesumnjivo zaslužuje brigu i pažnju nadležnih institucija.

"VILA KOLOVRAT"

Da li ste znali za neplanirani dolazak Franje Ferdinanda u Bugojno, 27. 06. 1914.

Nadvojvoda Franjo Ferdinand, prijestolonasljednik Austro-Ugarske Monarhije, je carskom jahtom „Dalmat" u rano jutro 25.6.1914. uplovio u luku Ploče (gdje ga je dočekao general Oskar Potiorek, guverner provincije Bosne i Hercegovine), da bi zatim na "Dalmatu" nastavio put do luke Metković.
 
Dolazak Franje Ferdinanda u Metkoviće 25.6.1914.
Iz Metkovića je uskotračnim vlakom produljžio do Mostara, i nakon toga do Ilidđe kod Sarajeva, gdje mu se priključila supruga, nadvojvotkinja Sofija von Chotkovato, koja je preko Slavonskog Broda došla iz Budimpešte.
 
Kako je bilo planirano, nadvojvoda Franjo Ferdinand je u funkciji glavnog vojnog inspektora, došao 26. i 27.6.1914. nadgledati velike vojne manevre u blizini Sarajeva.
Obzirom da je sve obavljeno tako da je ostalo dosta slobodnog vremena, predloženo je da usput posjeti i veću formaciju K. & K. Monarhije u Bugojnu, što se smatralo „dobrom idejom“.
 
Taj dio puta su velikodostojnici prešli u automobilima, i tako su se nadvojvoda Franjo Ferdinand i nadvojvotkinja Sofija 27.6.1914. neplanirano našli u Bugojnu!
Nočenje u Bugojnu 27.-28.06.1914.
 
Posjet vojne formacije u Bugojnu je ipak trajao duže nego što se mislilo, "timing" je počeo pucati, bližila se noć, put prema Sarajevu je bio više nego zahtjevan, pa je odlučeno da se nadvojvoda Franjo Ferdinand i njegova supruga prenočiti u Bugojnu - čime se pojavio problem, gdje na dostojan način smjestiti velikodostojnike.
 
U to vrijeme je najbolja i najljepša kuća u Bugojnu bila „Vila Kolovrat“, pa je stoga odlučeno da se vila ustupi za potrebe smještaja velikodostojnika. Tako je došlo do toga da su prijestolonasljednik Austro-Ugarske carske i kraljevske monarhije nadvojvoda Franjo Ferdinand i njegove supruga nadvojvotkinja Sofija, u vili "Kolovrat" proveli zadnju noč i ugledali zadnje svitanje dana.
 
Stjecajem okolnosti, „Vila Kolovrat“ je bila kuča u kojoj je živjela Dankova teta Fanika sa suprugom. Teta Fanika je navodno pokušala velikodostojnike nakon doručka zadržati i na ručku, uputivši poziv na specijalno pripremljenu domaću sarmu.
Poziv nije bio prihvaćen, već su velikodostojnici požurili prema Sarajevu.
 
Situacija s pozivom na sarmu tete Fanike interesantna je već sama po sebi, a posebno zbog toga jer je poziv odbijen ujutro na dan Sarajevskog atentata, u kojem su nadvojvoda Franjo Ferdinand i nadvojvotkinja Sofija ubijeni.
 
Napomene:
„Vila Kolovrat“ srušena je prije dvadesetak godina, usprkos upornih zahtjeva za proglašenje povijesnim objektom i kulturnim dobrom.