RADNICIMA U BINASU PRIJETE OTKAZIMA


Ti bi i da radiš i da primaš platu?!?
RADNICIMA U BINASU PRIJETE OTKAZIMA

Ne nazire se kraj agoniji kroz koju već duže vrijeme prolaze radnici bugojanske fabrike oružja Binas – duguju im tri, a za 5- dana će to biti već četiri plate, dva topla obroka, a doprinosi su im posljednji put uplaćeni u augustu 2019. godine.

“Nemamo pravo ni na zdravstveno. Zbog neisplaćenih obaveza već neko vrijeme ne možemo ovjeriti zdravstvene knjižice ni na jedan dan, a da plaćamo nemamo od čega”, ogorčeni su radnici.

No, za njihove probleme nadležni nemaju sluha, kao ni za činjenicu da je firmu na rub propasti doveo loš menadžment.
Sindikalna podružnica Binas Bugojno na svojoj oficijelnoj Facebook stranici objavila je ...

Jučer nas je načelnik Ajkunić izvijestio o tome šta se dešavalo na sastanku sa premijerom Novalićem i ministrom Džindićem, a koji je održan jučer u zgradi Vlade FBiH. Kako smo shvatili, osim što se razgovaralo o problemima u kojima se nalazi Binas, ništa konkretno nije dogovoreno. Još uvijek se traži pravi kandidat za poziciju direktora. Novčanih sredstava za Binas još uvijek nema. Zaista ne možemo ništa više napisati o tom sastanku.

Čini se da je jedina vizija Vlade, ali i Nadzornog odbora i Uprave, da radnici Binasa krenu sa proizvodnjom i, BEZ PLATA, proizvode robu za preduzeće Pretis d.d. Vogošća. Nakon toga bismo trebali čekati njihovu milost i možda novac za platu ili dvije, naravno u neto iznosu. Podsjećanja radi, prema informacijama Uprave i Nadzornog odbora, Pretis nam duguje oko 3 miliona maraka, a oni ipak od nas traže da radimo za njih bez plata, dok u isto vrijeme plata u Pretisu ne kasni.

Vlada je još jednom pokazala nebrigu kada se radi o Binasu. Uprava i Nadzorni odbor pokazuju nebrigu za radnike Binasa. Gospodo, nije ovo robovlasnički poredak. Radnici Binasa neće biti vaši robovi. Dajte nam naše plate i tople obroke, dajte nam naše doprinose, ovjerite nam zdravstvene knjižice, ugovorite posao, obezbjedite nam uslove za rad, pa onda tražite od nas da radimo. Sram da vas bude zato što pokušavate radnike OTJERATI U POGONE DA RADE ZA DŽABA! JOŠ IM PRI TOME PRIJETITE OTKAZIMA! DAJTE NAM OTKAZE SVIMA I ZADRŽITE FIRMU ZA SEBE!