SLANO, ALI OSVJEŽAVAJUĆE, GOTOVO ZA POLA SATA: Napravite pečene prokulice s bijelim lukom


SLANO, ALI OSVJEŽAVAJUĆE, GOTOVO ZA POLA SATA: Napravite pečene prokulice s bijelim lukom

Ako još nemate najdraži recept za pečene prokulice, ovaj bi mogao biti onaj pravi.

Rezultat su slatke, karamelizirane prokulice.

Sastojci:

500 gr prokulica

5 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja

5 čehni bijelog luka

1 kašika aceta balsamica

so i biber

Priprema:

1. Zagrijte rernu

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Peteljke prokulica odrežite te ih prerežite na polovice. Ulje zagrijte na tavi na srednje jakoj vatri dok se ne počne mreškati. Prokulice stavite na odrezanu stranu u tavu. Dodajte bijeli luk i pospite solju i biberom.

2. Pržite i pecite

Pržite dok prokulice ne postanu smeđe na dnu pa prebacite u rernu. Pecite 10 do 20 minuta te svakih 5 minuta protresite dok prokulice ne postanu skroz mekane.

3. Poslužite 

Probajte pa dodajte još soli i bibera ako je potrebno. Umiješajte balzamični ocat te poslužite vrelo ili toplo. 

Prijatno!:)