Odlazi najdraži gost, dolazi najradosniji praznik Bajram


Muslimani ispratili ramazan, a dočekuju Bajram. Kako je u Bugojnu bilo proteklih mjesec dana.

Bugojno je i ove godine živjelo ramazan. Tokom dana ulice su bile puste, a kako se približavao iftar, redovi su bili ispred pekara. Miris somuna širio se bugojanskim ulicama. Odlazak po lepine najveća je radost .

“Ja idem s društvom, čekamo po pola sata u redu. Odem po somune i komšijama i sebi. Kad dođem kući, sto je već spreman”, kaže Edina.

Iako joj je tek 12 godina, post joj ne pada teško. 

U našoj kući se odavno njeguje ramazan. Mama me naučila tome i ja to hoću, imam volju. 

Uskoro će miris iftara zamijeniti miris bajramskih sofri. U kućama širom grada, obavljaju se posljednje pripreme. Uređuju se kuće, avlije, spremaju se tradicionalna jela.

Dan pred Bajram i grad je živnuo. Građani i tužni i sretni. Odlazi im kažu najdraži gost, ali i dolazi radost koju nosi Bajram.

Rano ujutru u džamijama širom BiH klanjat će se Bajram-namaz. Ulice će preplaviti vjernici, a onda požuriti kućama, kako bi u krugu najdražih proveli najradosniji muslimanski praznik – Bajram.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u srijedu, 10. aprila 2024. godine, a bajram-namaz će biti klanjan u 6:51 sati.