Vrijedan savjet Fjodora Dostojevskog kako pobijediti život


TRIJUMF NAD SOBOM

Ko je o životu znao tako dobro i o njemu toliko pisao kao ruski književni velikan. Zato je sajvet Fjodora Dostojevskog o tome kako pobediti život vreijdan blaga.

 

Savjet Dostojevskog o tome kako biti pobjednik nad životom.

„Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući grjeh ljudski pa se zapitaš: Da li treba silom pobjeđivati, ili smirenom ljubavlju? Svagda odlučuj ovako: Pobjediću smirenom ljubavlju“, savetuje veliki pisac Fjodor M. Dostojevski i objašnjava zbog čega je to najbolja odluka:

„Odlučiš li se tako jednom za svagda, cijeli svijet ćeš moći da pokoriš. Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svijetu! Svakog dana i časa, svakog trenutka nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago ljep.

Eto, prošao si pored malog djeteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primijetio djete, ali je ono tebe vidjelo, i lik tvoj, ružan i zao,možda je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu.

Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo sjeme u njegovu dušu, a to sjeme će možda i porasti, a sve stoga što se nisi uzdržao pred djetetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i delatnu ljubav.

Braćo, ne bojte se grijehova ljudskih, volite čovjeka i u grijehu njegovom, jer kad ko voli čovjeka griješnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji. Volite sve stvorenje Božje i cjelokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaki zrak Božji volite. Volite životinje, volite biljke, volite svaku stvar.

Budeš li volio svaku stvar – i tajnu ćeš Božju razumijeti u stvarima. A shvatiš li je jednom, ti ćeš poslje neumorno početi da poznaješ sve dalje i više, svakodnevno. I zavoljećeš, najzad, sav svjet vascelom i vasionom ljubavlju.

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božjoj.

Čovječe, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgriješne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš poslje sebe – i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas!

Djecu volite naročito, jer ona su bezgriješna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvrijedi djete“, zaključio je pisac.