Priča o sajdžiji iz Bugojna: Popravljanje satova oživljava uspomene na drage ljude


Priča o sajdžiji iz Bugojna: Popravljanje satova oživljava uspomene na drage ljude

Otvranjem vrata male zanatske radnje u Bugojnu, zavirila sam u novi svijet. Svijet satova. Na prvi pogled izgleda da su na polici samo stari satovi koji kaskaju pokušavajući stići vrijeme, međutim kada mi iskusni sajdžija Abdulah Kapić reče kada pogleda sat sjeti se kako je navijao sat da bi gledao Muhameda Alia i ostale sportove.

Sjeti se kako je srcem navijao. Kada pogleda drugi sat on nosi neku svoju priču. Kapić sa ljubavlju provodi vrijeme u svom carstvu satova vraćajući u život ne satove nego uspomene.

Ljudi danas popravljaju samo drage uspomene ,stalo im je sačuvati sitnice od neumitnog zaborava i prolaznosti . I jako me veseli kad u rukama držim starinu,sat koji odavno nije u upotrebi .danas su mobiteli satovi.

Tik-tak,tik - tak,za radionicu Abdulaha Kapića u Sultan Ahmedovoj bb sve se može reći sem da je u njoj stalo vrijeme. Samo jedan trenutak trajala je zbunjenost otkucajima satova,ali je i vrlo bruo nastupio čudestan mir izazvan upravo umirujućim ritmom. A Abdulah Kapić ,kako nam pripovjeda,otkucalo je službenih 58 godina radnog staža!