Tradicionalnoj hramovnoj slavi u Donjem Vakufu prisustvuje više stotina vjernika


Tradicionalnom obilježavanju hramovne slave – Uspenja Presvete Bogorodice u Donjem Vakufu ove subote, 28. avgusta 2021. godine prisustvuje  preko  600 pravoslavnih vjernika iz BiH i Republike Srbije. Uz veliki broj vjernika, sveštenika, osoba iz javnog i političkog života, hramovnoj slavi prisustvuje prisutan je i Nj.P. Episkop bihaćko-petrovački Sergije. Načelnik općine Donji Vakuf, Huso  Sušić  uputio je riječi dobrodošlice vjernicima i sveštenstvu  i čestitao slavu. Za poslijepodne planiran je sastanak Načelnika i Episkopa sa saradnicima u zgradi Općine Donji Vakuf.

  

 

Ovaj vjerski objekat sagrađen je daleke 1888. godine i do danas je odolio  zubu vremena i utjecaju čovjeka. Zahvaljujući savjesti žitelja Donjeg Vakufa i nadležnih općinskih vlasti, pravoslavna crkva u Donjem Vakufu ostala je sačuvana i iz proteklog rata izašla s manjim oštećenjima. Tokom proteklih dvadesetak godina crkva nije imala svog sveštenika, već je bila u nadležnosti Parohije bugojanske.

2016. godine na dužnost sveštenika Parohije donjovakufske postavljen je Miladin Samardžić, rodom iz Oboraca.  Samardžić , sveštenik Parohije donjovakufske nekoliko godina  bio je u službi u susjednoj Srbiji.

Velikan bh. umjetnosti Roman Petrović poklonio je crkvi u rodnom gradu nekoliko radova na ikonostasu. Roman Petrović rođen je u Donjem Vakufu u mjesecu oktobru, tačnije 01. oktobra 1896. godine.