HOROLJUPCI I OVE GODINE PREDSTAVNICI BiH NA SUSRETU DJECE EVROPE "RADOST EVROPE"


Proteklih dana Horoljupci Vokalnog ansambla Bugojno priveli su kraju dva projekta.

Na poziv Uduženja Leptir studijski su snimili pjesmu Ti si moj glas autora Ensara Bukarić te zajedno sa Leptiricima i polaznicima znakovnog jezika Male škole Leptir snimili spot.

Spot je nastao u okviru projekta „Zajedno za društvo jednakih mogućnosti“ kojeg implementira Udruženje za djecu i osobe sa posebnim potrebama „Leptir“ Bugojno s ciljem stvaranje ravnopravnog i inkluzivnog društva, u kojem će i mladi sa teškoćama u razvoju imati jednako učešće i u kojem će se poštovati njihova zakonska prava.


Projekat je podržan u okviru inicijative „Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE“, kojeg finansira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).


Pored toga Horoljupcima je pripala čast da ponovo budu jedini predstavnici Bosne i Hercegovine na Međunarodnom susretu djece "Radost Evrope" koji se 51 godinu kontinuirano odvija u Beogradu. Ovogodišnja manifestacija će se, obzirom na pandemiju korona virusa, održati online. Direktan prenos će biti 5. oktobra na RTS2 u 18 sati. Učestvuju djeca iz 14 država Evrope. Naši Horoljupci su za ovo predstavljanje izabrali pjesmu "Mi smo djeca vesela" autora Sajid Jusić, a video pjesme su uradili u saradnji sa Edin Ćatić Batoo, Amar Ćatić i Mirzet Ždralović.

U toku su pripreme za nastup na promociji knjige djecije poezije autorice Mevlide Ridzal.

Zainteresovane djevojcice i djecaci uzrasta od 9 do 14 godina mogu se pridružiti Horoljupcima. Probe se održavaju srijedom od 18 sati u prostorijama HKD Napredak Bugojno.