Čestitka Općinskog načelnika Bugojno povodom 25. novembra Dana državnosti BiH


Poštovane Bugojanke i Bugojanci,

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ime Općine Bugojno i u svoje liĉno ime čestitam Vam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prije taĉno 77 godina, odnosno 25. novembra 1943. godine, narodi Bosne i Hercegovine su kroz svoje politiĉke predstavnike na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, sa historijskim granicama
datiranim iz srednjovjekovne Bosne, stvorili temelje naše države i istakli da hoće ono što je i danas neophodno, a to je Bosna i Hercegovina u kojoj je zagarantovana potpuna jednakost i ravnopravnost svih njenih građana.

Zbog toga svi mi, državljani Bosne i Hercegovine dužni smo da poštujemo i njegujemo historijske ĉinjenice naše domovine, da razvijamo i gajimo patriotizam, kroz razvijenu nacionalnu svijest i nacionalni identitet na individualnom i kolektivnom nivou, kako bi saĉuvali suverenitet i teritorijalni
integritet naše države.

Na ovaj znaĉajan praznik, također imamo obavezu da se sjetimo svih naših građana i patriota, koji su nesebiĉno dali svoje živote za državotvornost naše zemlje u periodu 1992.-1995. godine, periodu u kojemu je sprijeĉeno oživljavanje velikodržavnih nacionalistiĉkih projekata s ciljem uništenja naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Dragi moji sugrađani, još jednom upućujem iskrene ĉestitke vama i svim građanima Bosne i Hercegovine, sa željom i nadom da ćemo zajedniĉkim zalaganjem, radom, meĊusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinositi izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti.

Ovim putem vas obavještavam da će se u srijedu, 25. novembra 2020. godine, u 10,00 sati položiti cvijeće i odati poĉast u Spomen parku poginulim borcima i graĊanima Bugojna i Bosne i Hercegovine, i Spomen obilježja ispred Gimnazije.

OPĆINSKI NAĈELNIK

Hasan Ajkunić, prof.