Bugojno 1975 godine.


Na samom početku 1975. godine,u Kristalnoj sali tadašnjeg hotela "Bosna",održan je izbor najboljeg sportiste Bugojna za predhodnu godinu.Epitet najboljeg pripao je nogometašu "Iskre" Alji Saračeviću.

1975.godine prestao je transport teretnih vozova,iako je željeznički saobraćaj u gornjevrbaskoj regiji zvanično ukinut još sredinom 1972.godine.Ipak,teretni vozovi su i dalje povremeno saobraćali,uz prećutnu saglasnost nadležnih,radi potreba nekoliko bugojanskih preduzeća koja su imala industrijse kolosijeke.

Počela je izgradnja tranzitnog puta prema Kupresu.

Uspostavljene su prve linije prigradskog autobuskog saobraćaja prema Poriču i Veseloj sa vozačima Milom Zelenom i Antom Majdandžićem.

Od 14. do 18. maja održan je referendum o uvođenju mjesnog samodoprinosa u iznosu od pet posto na neto plate zaposlenih za naredni petogodišnji period.Ubjedljivom većinom lasova referendum je uspješno proveden.Sredstva su iskorištena za izgradnju vodovoda "Kruščica",školskih i infrastrukturnih objekata.

Formirana je Samoupravna interesna zajednica stanovanja Bugojno,u čijoj nadležnosti su bili stanovi u društvenom vlasništvu .

Osnovano je preduzeće za pružanje zanatskih usliga "Rad" Bugojno.

"TBM"Bugojno  počela je sa proizvodnjom registar kasa.

U početku je fabrika zapošljavala ispod hiljadu radnika ,1975.godine broj prelazi na 1450 radnika.Pretežno je zaposlena ženska radna snaga .Žene i djevojke zauzimale su oko 50% Stručna osposobljenost zaposlenih.

Evo kako se po godinama kretala proizvodnja. 1971.godine proizvedeno je 106.766 komada registar kasa-1972.godine 166.489,1974.godine 200.967,1974.godine 220.390 registar kasa...Proizvodnja u 1980 godinama je porasla na 500.000 komada biro sredstava.

Kao što se vidi,TBM,od dana osnivanja imala je dinamičan tempo razvoja.Takav tempo namećao je potrebe a i želje cijelog kolektiva da se visokorazvijenom i kvalitetnom proizvodnjom učvrsti na domaćem a posebno na svijetskom tržištu.

Povodom obilježavanja 9.septembra,Dana oslobođenja Bugojna,svečano je otvorena Osnovna škola"9.septembar" te otvoren motel "Akvarijum"