Obnovljeno košarkaško igralište “Naselje Kolonija”


Obnovljeno košarkaško igralište u Bugojnu

 

Naime, Općina Bgojno podržava obnove basket terena kako bi mladi imali što bolje uslove za bavljenje ovim sportom. Nakon obnove velikog broja basket terena u općini Bugojno, uslijedila je obnova igrališta u" Naselje Kolonija".

 

Kolonija u Bugojnu - kvart s dušom!

Naselje Kolonija nastalo još početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, paralelno sa preduzećem „Slavko Rodić“. Za potrebe ovog preduzeća izgrađeno je jedanaest istovjetnih zgrada, sa 198 stanova, planski uređenim zelenim površinama, klupama za odmor, i drugim pratećim sadržajima.

Kolonija u Bugojnu - kvart s dušom! Nekadašnje zgrade za radnike u fabrikama, danas su spomenička baština i uspomena na vremena humanog življenja u gradu.

Ako je povijest učiteljica života, onda se iz povijesti ovog kvarta može puno naučiti. Unatoč fizičkim promjenama i novoj gradnji kvartovi će i dalje ostati izolirane cjeline života s velikim sličnostima i razlikama te s pravom svakog pojedinca da svoje kvartovsko iskustvo smatra jedinstvenim.

Mi tu rođeni, kojima je KOLONIJA dio širega bugojanskog identitetskog pečata, taj kvart ne doživljavamo samo na vizualni način. Kolonija ima svoje prepoznatljive boje, okuse i mirise, ali i zvukove.Kolonijska povijesna priča odvija se kako u divnoj harmoniji navijačkog huka s Iskrinih tribina.

„Ovo igralište je uvijek bilo poznato u gradu. Iz svih drugih kvartova takođe dolaze ovdje da igraju, a zajednica je uvijek bila vrlo aktivna. Mladi ljudi, koji žive u nepovoljnim životnim okolnostima, pronašli su novu energiju i zajedno sa općinom doprinijeli da ovaj pomalo zapušteni teren, koji je malo bio zaboravljen, doživi preobražaj“, kažu  članovi košarkaške zajednice kvarta Kolonije