Rezime derbija Iskre i Sloge: Poraze nećemo slaviti...


U derbiju 17. kola rukometne Premijer lige rukometaši Iskre poraženi su od Sloge iz Gornjeg Vakufa Uskoplja 27:26.

Plavi su u ovaj meč ušli nakon sjajne partije protiv Izviđača u Ljubuškom i samo mnogo samopouzdanja, no na kraju je Sloga ponovo odnijela bodove iz Bugojna. Od samog početka jasno je bilo naslutiti da Sloga djeluje mnogo ozbiljnije, no rukometaši Iskre nisu se predavali.

Na krilima sjajnog golmana Polića te nezaustavljivog Benjamina Čičkušića nisu davali Slogi da se 'odlijepi', no za nešto više nije bilo snage, a ni znanja. O kvalitetama pojedinih rukometaša Iskre svakako bi se dalo raspravljati. Mnogi su pokazali da lako 'izgore' u velikim utakmicama, počesto i malim, dok su gosti iz Gornjeg Vakufa Uskoplja djelovali puno motivisaniji, brojne nedostatke u kvalitetama nadoknađivali su velikom borbonešću, iako se jasno vidjelo da su mnogo slabiji u odnosu na meč u KSC-u prije sredinom decembra 2019. godine.

U Iskri su bili svjesni da je Sloga slabija, te su jasno isticali da idu na pobjedu, a optimizam je vladao i među navijačima koji su se nadali da će Sloga konačno 'pasti'. Nije se to desilo, a upitnika na cjelokupnu situaciju je mnogo.

Velike utakmice, a derbi Iskre i Sloga to svakako jeste, igraju samo oni 'pravi'. Oni sa m*udima, znanjem, kvalitetom, oni koji su spremni 'poginuti' na parketu, a sve za grb kluba za koji nastupaju, te u isto vrijeme primaju novac. Novac koji im opet donose oni koji izdvoje 'od usta' pa u centru grada kupe privjesak, kartu, kalendar... Nije toga bilo večeras u redovima Iskre, pa su navijači sa pravom razočarani. Iskazali su nezadovoljstvo i poslije meča, a svima koji su meč pratili putem BHRT-a u direktnom prijenosu jasno je bilo da Sloga u ovom trenutku ima mnogo kvalitetnijeg trenera, iako tu i nije bilo dileme. Aleksandar Radosavljević dobro je prostudirao Iskru, ali i pored toga nije imao lijeka za Benjamina Čičkušića koji je samo potvrdio da je jedan od najboljih rukometaša u Premijer ligi. U ključnim momentima Radosavljević je djelovao mirno, pribrano, znao je šta radi, a istim putem išla je i njegova 'četa', iako su gosti kraju mogli lako ispustiti pobjedu, no nije se to desilo.

Pustili su Čičkušića koji je jednostavno shvatio da mora sam, a to često djeluje pogubno. Tako je i bilo u zadnjim sekundama po Iskru. Na drugoj strani Amir Šahman nije imao šta ponuditi. Bezidejno, tromo, sa kratkom klupom... Derbi je izazov i za trenere, 'izgori' se u sekundi, bitan je svaki potez, a Šahman je što su mogli vidjeti i svi ljubitelji rukometa putem TV-a ekrana tokom posljednjeg time outa desetak sekundi prije kraja samo šutio!? Tada se gubi i ekipa, za istu je najgore kada nema vođe, a stvari je na sebe preuzeo Čičkušić koji je kratko bio i trener. Sastavio je akciju koja na kraju nije donijela ništa, osim njegovog promašaja, iako je Maglajlija, ponovit ćemo to, bio briljantan i niko mu apsolutno ništa ne može zamjeriti.

Čak naprotiv, kapa dole momak. Iskra je tako ostala na 13. mjestu, a duel sa Slogom otkrio je, bolje rečeno potvrdio brojne mane ekipe. Sada slijedi i težak raspored. U redovima našeg kluba morat će se što prije sabrati, a nikako krivce tražiti na pogrešnim adresama. Možda ćemo to ovaj put biti mi, jer kritiku ne vole niko, bez obzira što je ona i ovom slučaju apsolutno dobronamjerna. Za ranije kritike smo od visokog čelnika kluba dobili uvredu koja apsolutno i ne zaslužuje da se nađe na portalu. Poraze gospodo nećemo slaviti, iako nam je svima drago što je Iskra u Premijer ligi.